Zadnje dni avgusta smo v okviru zaključne prireditve Projekta Deblak 2016 pri Ribnikih v Verdu pri Vrhniki v Ljubljanico splovili rimskodobni deblak in se z njim odpravili na plovbo do Špice v Ljubljani.

Zaključna prireditev projekta je bila v soboto, 27. 8., v okviru prireditve Poletje na Vrhniki.

Pred splovitvijo so si obiskovalci lahko ogledali rimskodobni deblak in orodja, potrebna za izdelavo le-tega, rimsko tržnico, rimsko kuhinjo, rimski vojaški tabor, oblekli legionarsko opremo, najmlajši pa so lahko izdelali vojaško opremo in se urili kot legionarji ali se igrali družabne igre iz rimskega časa.

 

Deblak smo pred njegovo prvo plovbo priporočili rimskim vodnim bogovom. S pomočjo obiskovalcev smo ga po brunih premaknili do Ljubljanice, ga z vrvjo po drči splovili ter z njim zapluli dobrih dvajset kilometrov dolgi plovbi naproti.

 

Popoldanski plovbi do Špice se je z lastnimi plovili pridružilo kar nekaj veslačev. Plovba po Ljubljanici je bila mirna in zaradi teže deblaka tudi naporna, a pospremila sta jo čudovita narava Ljubljanskega barja in strokovno vodenje po arheološki kulturni dediščini Ljubljanice.

 

Po sedmih urah veslanja je deblak srečno priplul na Špico v Ljubljani, kjer so ga obiskovalci že nestrpno pričakovali. Njegov prihod je pozdravil udarni nastop glasbene skupine Sherzer Brigade v okviru festivala Noči v Stari Ljubljani. Pred prihodom deblaka so si obiskovalci lahko ogledali rimski vojaški tabor, otroci so se lahko udeležili ustvarjalne delavnice »Postani legionar« in se igrali rimske družabne igre.

 

Muzej in galerije mesta Ljubljane je na Špici ob dogodku postavil fotografsko razstavo o dvigu deblaka, izjemni najdbi, ki s(m)o jo iz Ljubljanice pri Vrhniki dvignili leta 2015 in ki bo svoje mesto našla v novem doživljajskem razstavišču »Moja Ljubljanica« na Vrhniki (http://mojaljubljanica.si/).

Več o sami najdbi: »Deblak iz Ljubljanice kakšnih 200 let starejši od prvih ocen«, 20. 10. 2016. http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/deblak-iz-ljubljanice-kaksnih-200-let-starejsi-od-prvih-ocen/405552

 

Vsem, ki ste pospremili splovitev deblaka, se nam pridružili na plovbi po Ljubljanici ali nas s pozdravi pričakali na Špici v Ljubljani, se lepo zahvaljujemo! 🙂

Oglejte si prispevek RTV Slovenija: »Kot pred dva tisoč leti: plovba z deblakom«, 27. 8. 2016 http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174423217
 
Avtorji fotografij: Skupina STIK, Zavod za Podvodno Arheologijo, Martin Jančar, arhiv Imago Sloveniae – Domen Pal  

Sailing along the Ljubljanica River on a Roman logboat