Otroke obišče izkušen arheolog dr. Samo Krt. Z njim lahko ustvarjalno preživljajo prosti čas, na različnih izkustvenih delavnicah. Delavnice potekajo na naši stalni lokaciji, v industrijsko poslovni coni Pržan (končna postaja LPP 7, smer Šiška), kjer je na voljo tudi veliko parkirišče. Z veseljem pa vas obiščemo tudi v vašem vrtcu.
Trajanje delavnice: 90 min
Cena delavnic: 5 eur/udeleženca
image
 

Izbirate lahko med naslednjimi arheološkimi izkustvenimi delavnicami:

 

Na dvorišču prazgodovinske vasi

Dr. Samo Krt otroke popelje v prazgodovino, kjer jim na dvorišču vasi iz prazgodovine predstavi vsakdanje življenje takratnega prebivalstva. V kakšnih hišah so živeli? So poznali domače živali? Kako so zakurili ogenj? Kakšna je bila njihova obleka? Kako so se deklice olepšale? Otroci spoznajo različne materiale in namen njihove uporabe: kamen, les, glina in ogenj. Preizkusijo se v vsakdanjih opravilih, kot je npr. mletje žita na žrmljah in kurjenje ognja. Spoznajo vsebine: priprava hrane, lov, živinoreja, umetnost in noša.
image
image

Izkustvena pravljična urica: Lan in Jagoda na kolišču

Malčki se ob pripovedovanju pravljice o dečku Lanu in njegovi sestrici Jagodi preselijo v preteklost, v čas, ko so na Ljubljanskem barju živeli koliščarji. Lan in Jagoda jih popeljeta v svojo vas in jim predstavita njun način življenja. Lanu otroci pomagajo pri prižiganju ognja, brušenju in vrtanju sekire in izdelavi ograje iz prepleta. Jagodi pa priskočijo na pomoč pri predenju niti, tkanju na statvah in trenju žita na žrmljah.

Mali arheologi

Naši radovedni malčki za trenutek postanejo mali arheologi. Spoznamo arheološko orodje nato pa se pridružimo velikemu arheologu in raziskovalcu Dr. Samu Krtu, ki nas popelje v skrivnostni svet preteklosti. Na arheološkem izkopavanju otroci odkrivajo zgodbe preteklih obdobij in spoznajo delo arheologov. Arheološke najdbe nato tudi očistijo in narišejo. Na ustvarjalni delavnici ustvarjajo v duhu preteklosti in se prepustijo kreativnosti. Preizkusijo se v lončarski umetnosti.
image

 Izkustvena pravljična urica: ”Stoji, stoji en beli grad”

 Dr. Samo Krt vas vabi na izkustveno pravljično urico Stoji, stoji en beli grad! Otroci se bodo ob pripovedovanju pravljice o Jelki in Izidorju preselili v srednji vek. Bratec in sestrica jih bosta vzela s seboj na dogodivščino, ko se iz domače kmetije odpravita na obisk na bližnji grad ter v srednjeveško mesto. Z mamico se odpravita na grad, kjer opazujeta kako drugače živijo plemiči, kako so oblečeni ter kakšno hrano jedo. Njihova oblačila ter hrano primerjata s svojimi. Očka ju pelje v srednjeveško mesto, kjer spoznata različne obrti ter obrtnike opazujeta pri delu. Še posebej zanimivo se jima zdi predenje niti na kolovratu. Prijazni obrtniki pa tudi otrokom dovolijo, da se preizkusijo v šivanju s koščeno šivanko, vezenju, vrtanju luknje s šilom v usnje, risanju črk s peresom ter vrtanju luknje v les. Izdelajo si zlatnik ali srebrnik, Jelka in Izidor pa otrokom pokažeta tudi nekaj iger, s katerimi se zabavata ter jih povabita, da se poigrajo tudi sami.