Dragi učitelji in učenci!

Za vas smo pripravili izkustvene arheološke delavnice na katerih se otroci preko lastnega izkustva in razlage izkušenih animatorjev in arheologov učijo in spoznavajo življenje v preteklih obdobjih. Delavnice potekajo na naši stalni lokaciji, v industrijsko poslovni coni Pržan (končna postaja LPP 7, smer Šiška), kjer je na voljo tudi veliko parkirišče. Z veseljem pa pridemo tudi na vašo šolo.
Trajanje delavnice: 90 min
Cena delavnic: 5 eur/udeleženca
image
 

Izbirate lahko med naslednjimi arheološkimi izkustvenimi delavnicami:

image

Vsakdanje življenje na kolišču

Otroci spoznajo različne materiale in namen njihove uporabe: kamen, les, glina in ogenj. Preizkusijo se v vsakdanjih opravilih, kot je npr. mletje žita na žrmljah , predenje niti, tkanje na statvah, šivanje, kurjenje ognja. Spoznajo vsebine: priprava hrane, lov, živinoreja, umetnost in noša.
image
image

Rimski vsakdan

Otroci spoznajo in se preizkusijo v vsakdanjih opravilih Rimljanov. Spoznajo njihovo umetnost, nošo, način priprave hrane ter delo obrtnikov. Preizkusijo se v prepoznavanju začimb in zelišč, ki so jih Rimljani uporabljali v svoji kuhinji.
image

Mladi arheolog

Na arheološkem izkopavanju bomo odkrivali zgodbe preteklih obdobij in spoznali delo arheologov. Arheološke najdbe, ki jih odkrijemo potem očistimo in narišemo.
beli grad

”STOJI, STOJI EN BELI GRAD”

Arheološka izkustvena delavnica o življenju v srednjem veku, kjer bodo otroci preko pripovedi, igre in izkustva spoznali vsakdanje življenje in delo ljudi v srednjeveškem mestu, na gradu in na vasi. Otroci bodo preko izkustva pridobili nova znanja o srednjeveški prehrani, bontonu pri mizi, srednjeveški pisavi in njenih značilnostih, spoznavali in prepoznavali bodo zelišča ter se seznanili z njihovo uporabo v vsakdanjem življenju. Prepustili se bomo skrivnostnim zgodbam o čarovništvu. Prav tako bodo otroci lahko rokovali z različnimi srednjeveškimi predmeti ter se preizkusili v predenju niti, izdelovanju vrvi, vezenju, pisanju s peresom in uporabi šila ter koščene šivanke.