Na Verdu pri Vrhniki smo že tretje leto zapored organizirali arheološke izkustvene delavnice, kjer  smo obiskovalce seznanjali z vsakdanjim življenjem koliščarjev in njihovo kulturo. Delavnice so obiskovalcem ponudile raznolika izkustva v katerih so se obiskovalci lahko tudi preizkusili.
Preko dogodkov na Verdu oživljamo lokalno arheološko/kulturno dediščino in širimo zavest o dediščini, njenem pomenu in pomenu njenega ohranjanja.
 

1.      VEŠČINE IN OPRAVILA KOLIŠČARJEV

Obiskovalci so se lahko preizkusili v vsakdanjih opravilih koliščarjev, rokovali s predmeti, spoznavali različne materiale, ki so jih koliščarji uporabljali, način njihove obdelave in uporabe.

2.      KOLIŠČARSKA KUHINJA

S pomočjo naših kolegov iz Društva Franc Govekar Ig, smo obiskovalcem približali koliščarsko kuhinjo in njihov način priprave hrane. Obiskovalci so uživali v dobri koliščarski hrani, spoznavali zelišča in druge rastlline, ki so jih uporabljali in poznali koliščarji.
Potrebe po rastlinski hrani so zadovoljevali z nabiranjem užitnih rastlin in plodov.  Ogljikove hidrate so pridobivali iz oreščkov – lešnikov, želodov, beljakovine pa iz stebelc mladih rastlin, divje zelenjave – lipa, breza, kislica,.. Sadeži, ki so jih uživali so bile hruške, rumeni dren, črni trn, jagodičevje, divje češnje, kostanj. Ločili so med užitnimi in strupenimi rastlinami, poznali so zdravilne učinke posameznih rastlin. Nabirali so tudi jajca (od rac, ptic), polže in med divjih čebel.

3.      METALURŠKA DELAVNICA

Metalurška delavnica je vzbudila zanimanje obiskovalcev. Vnaprej smo izdelali metalurško pečko, ki smo jo vkopali v tla in obdali s kamni. V njej segrevali smo zakurili nato pa so tudi obiskovalci pomagali segrevati do zadostne temperature, ko smo začeli taliti. Pečko smo segrevali z mehovi, kakršne so uporabljali tudi koliščarji. Koliščarji so bili že dokaj spretni metalurgi. Talili so v posebnih keramičnih talilnih lončkih in vlivali v vnaprej pripravljene kalupe iz katerih so izdelovali sekire in druga orodja. Izdelovali so iz bakra in brona. Nekaj talilnih lončkov nam je v procesu taljenja počilo a vseeno smo naredili kar nekaj končnih izdelkov – sekir. Obiskovalci so bili navdušeni.

4.      DOLBENJE DEBLAKA

Nadaljevali smo z izdelovanjem deblaka, koliščarskega glavnega prevoznega sredstva za plovbo po jezeru. Po končanem dnevu je bil že skorajda končan.

5.      USTVARJALNA DELAVNICA

Na ustvarjalni delavnici so se obiskovalci seznanili s koliščarsko umetnostjo, s tehnikami izdelave koliščarske posode, njihovim okraševanjem, žganjem in njihovo uporabo. Prepustli so se svoji kreativnosti in izdelali svoj izdelek.

6.      IGRA – KOLIŠČARSKO LETO

Igra« Koliščarsko leto« je zasnovana kot družabna igra z igralnimi polji, igralnimi kockami ter igralnimi kartami. Obiskovalci se preko igre in vprašanj na igralnih kartah seznanijo s kulturo koliščarjev, njihovim načinom življenja, opravili, značilnimi za posamezni letni čas ter materiali, ki so jih uporabljali pri vsakodnevnih opravilih.